HPV-VACCINE

HPV-VACCINE

HPV-vaccination er siden 2009 givet til piger fra 12-års alderen som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Vaccination sker hos egen læge og består af 2-3 doser. Tilbuddet gælder for piger, der er fyldt 12 år, og vaccinationerne skal være afsluttet inden det fyldte 18. år. Den største effekt opnås ved at vaccinere inden den seksuelle debut. Man regner med, at vaccinen beskytter mod 70% af tilfælde af livmoderhalskræft, samt at effekten er langvarig. HPV-vaccination beskytter ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft, derfor vil piger, der bliver HPV-vaccineret, senere blive indkaldt til screening for livmoderhalskræft – ligesom alle andre kvinder.

Du er velkommen til at booke tid hos sygeplejersken, hvis du ønsker en gratis vaccine.

Er du over 18 år og ønsker at blive HPV-vaccineret, er du velkommen til at booke en tid hos lægen.

Kan mænd vaccineres?
Ja, vacciner er også til drenge og mænd forbundet med et markant immunsvar (det vil sige udvikling af antistoffer). Vaccinen er godkendt som forebyggelse af analcancer og forstadier til analcancer.
Dette er ikke dækket af den offentlige sygesikring, hvorfor du selv skal betale. Du kan betale med dankort (Mastercard og Visa Electron kan ikke benyttes).

Læs evt. mere om HPV-vaccine på Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts hjemmeside.