AK-Behandling

AK-BEHANDLING

Det er sekretærerne og sygeplejerskerne, der varetager AK-behandlingen (antikoagulerende medicinsk behandling) i klinikken.

Det vi skriver her, handler kun om behandling med præparaterne Marevan eller Marcoumar, således ikke om de nyere former for AK-behandling.

Formålet med AK-behandling er at nedsætte blodets evne til at størkne for at forebygge blodpropper. Blodets evne til at størkne måles ud fra en blodprøve, som viser blodets INR-værdi. Det skal ligge mellem 2 og 3. Rent praktisk får du taget en blodprøve (INR), og dagen efter sendes et brev eller mail vedrørende din fremtidige dosering, og hvornår du skal have taget næste blodprøve. Der er mange faktorer, der kan påvirke forløbet af AK-behandlingen. Det drejer sig dels om helbredsmæssige faktorer, kostens sammensætning og interaktion med lægemidler og naturmedicin. Har du spørgsmål om dette, så spørg sygeplejerskerne eller lægerne til råds.

Nedenfor kan du læse Hjerteforeningens anbefalinger vedrørende kosten, hvis du er i behandling med præparaterne Marevan eller Marcoumar.

K-vitamin øger blodets evne til at størkne. AK-medicin hæmmer virkningen af K-vitamin, hvilket betyder, at blodet ikke størkner lige så let, som det plejer. Det betyder også, at hvis man indtager store mængder K-vitamin, kan det påvirke INR-værdien. K-vitamin findes typisk i grøntsager. Det er vigtigt, at man spiser en varieret og jævn blanding af grøntsager hver dag, så INR-værdien holdes nogenlunde stabil. På den måde skal man ikke hele tiden have justeret sin medicindosis.

I nogle grøntsager er der mere K-vitamin i end andre, og Hjerteforeningen anbefaler derfor, at man højst spiser 100 g om dagen af nedenstående grøntsager:

  • spinat
  • broccoli
  • rosenkål
  • grønkål

Persille, purløg og korianderblade indeholder også meget K-vitamin, men kan sagtens bruges som drys og i dressinger, da man oftest kun spiser få gram af det. Nogle grønne urter og blade, der anvendes i asiatisk mad, indeholder også meget K-vitamin, fx asatsukiblade som anvendes til sushi.

Andre mad- og drikkevarer, der har et højt indhold af K-vitamin er:

  • kikærter
  • sojaolie og sojaprodukter
  • tang
  • grøn te (du kan drikke tre krus om dagen)

Hvis du gerne vil spise en større mængde af de K-vitaminrige grøntsager og madvarer, skal du gøre det i nogenlunde samme mængde hver dag, så medicinen kan justeres derefter. Du skal også være opmærksom på dit indtag af avocado. Hvis du en dag eller i en periode spiser store mængder avocado, kan dette påvirke din INR-værdi. Man ved ikke helt præcis, hvad det er i avocado, der påvirker INR-værdien, men spiser du avocado i små mængder, bør det ikke have nogen betydning.

Alkohol
Alkohol er blodfortyndende. Et alkoholindtag på mere end 3 genstande dagligt kan have betydning for AK-behandlingen og frarådes derfor.

Naturlægemidler og kosttilskud
Mange former for alternativ medicin kan virke blodfortyndende – også uden at have indflydelse på INR-værdien. Du bør altid tale med din læge omkring naturlægemidler og kosttilskud, hvis du skal starte AK-behandling eller er i AK-behandling og vil begynde eller stoppe med at tage naturlægemidler og kosttilskud.

Vægttab
Hvis man ønsker at tabe sig eller tage på i vægt, bør dette foregå i samråd med lægen, da større kost- og vægtændringer kan påvirke AK-behandlingen.